Over Amnesty International

Amnesty International
Amnesty International is een onafhankelijk wereldwijde beweging van zeven miljoen mensen in meer dan 150 landen, die zich inzet voor slachtoffers van schending van mensenrechten. Amnesty Nederland is met 255.000 één van de grootste afdelingen van Amnesty opgericht in mei 1968. Het hoofdkantoor in London, het Internationale Secretariaat, geeft sturing aan de verschillende kantoren en neemt het voortouw in nieuwe Amnesty-campagnes. Vanuit het Amnesty-huis in Amsterdam voert de landelijke organisatie in Nederland de actie’s en ondersteunt de lokale groepen in het land.

Centrale actiepunten
Van Amnesty International:

  • afschaffen van de doodstraf
  • uitbannen van marteling
  • stoppen van moorden en andere levensbedreigende maatregelen door regeringen of politieke groeperingen
  • vrijlaten van alle mensen die vastzitten, alleen vanwege hun mening of overtuiging
  • tegengaan van ernstige discriminatie op grond van politieke opvattingen, huidskleur, afkomst, geslacht of seksuele oriëntatie.

Het ontstaan van Amnesty International
Op 19 november 1960 las de Londense advocaat Peter Benenson in de krant een bericht over twee Portugese studenten die tot zeven jaar gevangenisstraf waren veroordeeld omdat ze een dronk uitbrachten op de vrijheid. Benenson was verontwaardigd en startte de actie ‘Appeal for Amnesty 1961’. Intussen is ‘Appeal for Amnesty 1961’ uitgegroeid tot het Amnesty International van nu: een bekende mensenrechtenorganisatie met miljoenen leden wereldwijd.