Amnesty’s Schrijfmarathon in Garyp

Na de zeer succesvolle Schrijfmarathon afgelopen jaar, gaat Nederland opnieuw massaal brieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Er worden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. Ook sturen de brievenschrijvers de mensen die dit jaar centraal staan groetenkaarten, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn.

Vorig jaar hebben we in Garyp 480 brieven en briefkaarten geschreven. Ook dit jaar schrijven willen we samen brieven schrijven tegen onrecht. U komt toch ook? Op honderden plekken in Nederland kun je terecht in bibliotheken, scholen, buurthuizen, boekenwinkels en/ of gemeentehuizen. In Garyp vindt in 2017 de Schrijfmarathon wederom plaats in Theetún ‘de Buorren’, Greatte Buorren 32, in een verwarmde tent. Op zaterdag 9 december bent u tussen 9-16 uur van harte welkom. ’s Middags zijn er optredens van de band Twirre en het duo Leukfeldt & van der Leest ter ontspanning en plezier tijdens het schrijven.

Naast de schrijfactie in de Theetún zijn er ook dit jaar weer schrijfparty’s.
Vanaf 20 november tot en met 8 december is er de mogelijkheid om een schrijfparty bij u thuis te organiseren. Lijkt het u gezellig om samen met uw buren, vrienden en/of familie rond de keukentafel te schrijven, geef u dan op als gastvrouw of gastheer bij Janke Bosma. (tel. 521982).

Verander nog meer levens in 2017
Tijdens de Schrijfmarathon van 2017 krijgen mensenrechtenverdedigers speciale aandacht. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of onderdrukking. Ze roepen machthebbers ter verantwoording. Maar doordat ze op de voorgrond treden, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de autoriteiten. Wereldwijd worden zij steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld. Zoals de directeur van Amnesty Turkije, welke nu op borgtocht is vrij gelaten.

Dit jaar schrijven wij voor:
-Sakris Kupila uit Finland, is transgender en wil als man erkend worden, maar daarvoor moet hij zich laten steriliseren. Dat wil hij niet. Sakris wordt lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd met geweld omdat hij opkomt voor de rechten van transgenders.
Xulhaz Manna uit Bangladesh, is vermoord omdat hij opkwam voor de rechten van LHBT+’s. De autoriteiten doen echter geen enkele moeite om de daders van de moord te berechten.
-Shackelia Jackson uit Jamaica, haar broer werd door de politie doodgeschoten, omdat ze hem aanzagen voor een overvaller. Shackelia en haar familie willen gerechtigheid en eisen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Nakiea en berechting van de dader.
-Mahadine uit Tsjaad, bekritiseerde de regering met filmpjes die hij op Facebook plaatste. Zo maakte hij gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting, een mensenrecht. Hij werd ervoor gevangengezet en gemarteld.
-Issa Amro en Farid al-Atrash uit Palestina, protesteerden tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Beide mannen maakten op vreedzame wijze gebruikmaakten van hun recht op vrije meningsuiting en samenkomst, maar werden toch aangeklaagd.
-Ni Yulan uit China, is gemarteld, geïntimideerd, zat ten onrechte gevangen en werd zeker zeven keer uit haar huis gezet. Ze komt vreedzaam op voor mensen die gedwongen werden hun huis te verlaten, maar wordt door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen.
-Clovis Razafimalala uit Madagaskar, zette zich op vreedzame wijze in tegen illegale houtkap en werd daarvoor tot vijf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Hij gaat tegen zijn veroordeling in hoger beroep.
-Hanan Badr el-Din uit Egypte, komt op voor de rechten van de nabestaanden van mensen die zijn verdwenen. Ze is een gewetensgevangene, ze werd gevangengezet omdat ze zich inzette voor de mensenrechten.
-MILPAH uit Honduras, een organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse Lenca-gemeenschap in Honduras. We schrijven voor MILPAH om ervoor te zorgen dat de mensenrechtenverdedigers hun werk veilig kunnen doen en dat de degenen die activisten hebben vermoord, berecht worden.
-Taner Kıllıç streed als voorzitter van Amnesty Turkije tegen de schending van mensenrechten in zijn land. Op 9 juni 2017 werd hij echter opgepakt omdat hij lid zou zijn van een ‘gewapende terroristische organisatie’. Een maand later werden nog eens 10 mensenrechtenverdedigers, onder wie İdil Eser (directeur van Amnesty Turkije), opgepakt. Deze tien zijn inmiddels op borgtocht vrijgelaten, maar Taner zit nog steeds vast.

Amnesty Garyp zorgt voor voorbeeldbrieven, groetenkaarten voor de gewetensgevangenen, pennen, koffie, thee en ranja voor de kinderen. Wij doen alle brieven en briefkaarten voor u op de post. Daarvoor vragen wij een vrijwillige bijdrage.  Hopelijk schrijven wij samen met u op 9 december tegen onrecht!