Actie voeren op jaarmarkt in Oudega

3 augustus stonden we met een stand op de jaarmarkt van Oudega. Ondanks de harde wind hebben 300 mensen hun handtekening gezet voor de vrijlating van mensenrechtenverdedigster Tep Vanny uit Cambodja.

De Cambodjaanse Tep Vanny (37) was de spil in protesten rondom het Boeung Kak-meer in Phnom Penh. De familie van Tep Vanny en duizenden andere families werden hier de laatste jaren gedwongen uit hun huis gezet. Er was voor hen geen plaats meer nadat de autoriteiten toestemming gaven aan private bedrijven om het gebied te ontwikkelen.

Tep Vanny en andere activisten kwamen in opstand tegen de aangekondigde huisuitzettingen. Ze hielpen de getroffen families om zich te mobiliseren tegen de plannen voor de bouw van dure appartementen en toeristische projecten. De activisten worden regelmatig door de overheid lastiggevallen, mishandeld en vastgezet. Tep Vanny  zit sinds augustus 2016 vast omdat ze geweld zou hebben gebruikt tegen veiligheidsagenten tijdens een vreedzame demonstratie. Agenten sloegen die op harde wijze uiteen. Met verzonnen aanklachten doet de overheid er alles aan om haar in de cel te houden.