BRIEVEN SCHRIJVEN TEGEN ONRECHT in Tytsjerksteradiel, Dantumadeel en Dongeradeel

Elk jaar op 10 december klimmen we in de pen. Verspreid over de hele wereld, schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Dit jaar schrijven we onder anderen voor: Voor Annie Alfred (10 jaar uit Malawi) en Eren Keskin (Turkije), advocate. 

‘Ze denken dat er goud in de botten zit.’
Annie Alfred is zoals zoveel kinderen in Malawi: ze heeft vrienden, speelt graag en wil later verpleegster worden. De vraag is alleen of er voor Annie een ‘later’ is. Ze heeft albinisme, waardoor mensen denken dat ze over magische krachten beschikt. Door haar witte huid en haren denken sommigen dat ze niet menselijk is. Zij noemen haar een ‘geest’ of ‘geld’, want haar botten zijn geld waard, zo wordt gedacht.
Amnesty roept de president van Malawi op mensen met albinisme te beschermen. Ook moet hij zijn bevolking laten weten dat misdrijven tegen mensen zoals Annie niet tot rijkdom leiden maar tot een veroordeling. 

Wie zich in Turkije uitspreekt tegen onrecht, riskeert gevangenisstraf.
In Turkije wordt artikel 301 van het wetboek van strafrecht vaak gebruikt om mensen die kritisch staan tegenover president Erdoğan het zwijgen op te leggen. Volgens dit artikel is het verboden de Turkse staat te beledigen. In een toespraak zei advocate Eren Keskin dat het land ‘in staat is een twaalfjarige jongen af te slachten. Turkije moet zich daarvoor verantwoorden.’ Het zijn harde woorden, die Keskin niet ontkent. Het is haar recht haar mening te uiten. Toch kan ze voor de uitspraak tien maanden gevangenisstraf krijgen vanwege ‘belediging van de Turkse staat’. Tegen de veroordeling loopt nu een hoger beroep. Keskin sprak de woorden in 2005 en doelde op de dood van de twaalfjarige Uğur Kaymaz en zijn vader. De twee kwamen om tijdens een militaire operatie in Oost Turkije.
Amnesty roept de Turkse minister van Justitie op de wetten die de vrije meningsuiting beperken in te trekken en Eren Keskin niet vast te zetten.

Schrijven op 10 december
Iedereen die mee wil doen aan Amnesty’s Schrijfmarathon kan op 10 december o.a. terecht in:

* Burgum op de markt
* Garyp in de Theetún oan de Gr. Bourren van 9.00 – 15.30 uur
* Hurdegaryp in MFC it Maskelyn van 11.00 – 15.00 uur

Om 16.00 uur zal er grote afsluiting zijn op de markt in Burgum waarbij de pers en burgemeesters van verschillende gemeentes uitgenodigd worden.

Persbericht 2016, week 43