Garypers solidair met Saoedische autorijdster

Amnesty Garyp, een lokale groep van Amnesty International, heeft op zaterdag 10 maart bij de Spar in Garyp een succesvolle solidariteitsactie gevoerd voor de Internationale Vrouwendag. Bij de actie werden mensen gevraagd op de foto te gaan met een afbeelding van een vrouw uit Saoedi-Arabië die achter het stuur zit van een auto, iets wat voor Saoedische vrouwen verboden is.

Meer dan 65 Garypers – mannen en vrouwen, volwassenen en jongeren – waren bereid om voor de actie op de foto te gaan. Sommigen gingen met een grote glimlach naast de Saoedische vrouw zitten, anderen met een meer boze blik vanwege het onrecht dat vrouwen in Saoedi-Arabië wordt aangedaan. Het Arabische land kent namelijk geen gelijke rechten voor mannen en vrouwen, iets waar veel Saoediërs wel voor strijden. Eén van die rechten is te mogen autorijden, een recht dat Saoedische vrouwen sinds vorig jaar proberen op te eisen.

Met de actie in Garyp lieten de deelnemende Garypers zien de Saoedische vrouwen in hun strijd te steunen. De foto’s van deze solidariteitscampagne worden door Amnesty International verzameld, gebundeld en naar de Saoedische autoriteiten gestuurd. Op die manier gelooft Amnesty dat het de autoriteiten onder druk kan zetten om vrouwen hun rechten toe te kennen. Een aantal foto’s zullen ook geplaatst worden op Amnesty’s foto-account op Flickr.com.

De actie was georganiseerd in het kader van de Internationale Vrouwendag op 8 maart, de dag waarop de wereld elk jaar stil staat bij de acceptatie van vrouwenrechten.