Boekenmarkt Amnesty Garyp succesvol

De boekenmarkt van Amnesty Garyp op 10 september was een succes. Tijdens de boekenmarkt, die in het teken stond van onderdrukte schrijvers in China, zijn honderden boeken verkocht. De opbrengst bedraagt 1.148,15 euro.

Naast het kopen van boeken, konden bezoekers een handtekening zetten op een handtekeninglijst voor de vrijlating van Liu Xiaobo en Nurmemet Yasin. Beide schrijvers zijn in China vastgezet vanwege hun afwijkende politieke mening. Ook zijn er groetenkaarten getekend voor Liu Xiaobo en diens vrouw, Liu Xia, die haar huis nauwelijks mag verlaten.

Wat de boekenmarkt extra bijzonder maakte was de exclusieve voorpublicatie uit het boek ‘Ik heb geen vijanden, ik ken geen haat’ van Liu Xiaobo. Gedichten uit dit boek waren afgedrukt op posters en bezoekers kregen een flyer mee met daarop een gedicht van Liu. ‘Ik ben geen vijanden, ik ken geen haat’ wordt begin 2012 in Nederland uitgebracht.

Op de boekenmarkt waren tevens de schrijvers Armin Moshkani en Amnesty Garyp medewerker Ate Hoekstra aanwezig. De uit Iran gevluchte Moshkani signeerde zijn onlangs uitgebracht boek ‘Groene dagen’, waarin hij onder meer ingaat op de vlucht uit zijn thuisland. Hoekstra signeerde ‘Vandaag rijst, morgen rijst’, het boek dat dit voorjaar verscheen en waarin de schrijver vanuit Friese ogen de Chinese samenleving aanschouwt.

Van de opbrengst van de boekenmarkt heeft Amnesty Garyp 1.000 euro aan het Pen Emergency Fund overgemaakt. Deze organisatie zet zich in voor schrijvers die vanwege hun werk vervolgd worden of gevangen worden gehouden, vaak zonder enige vorm van proces.